In een nieuwsitem van het NOS-journaal, gewijd aan de kinderboekenweek, zag ik dat kinderboeken weer vaker geïllustreerd worden. Kinderen van nu zijn meer visueel ingesteld, dus is het slim om daarbij aan te sluiten, was de conclusie. Ik denk dat niet alleen kinderen meer visueel zijn ingesteld. De geschiedenis leert dat mensen altijd al visueel waren ingesteld, maar dat wij dat nu herontdekken.

Ook een tijdwoekeraar?
Door alles wat er via internet, sociale media en e-mail op ons afkomt, ervaren wij als volwassen vaak tijdsdruk. We woekeren met onze beschikbare tijd. Het gevolg is dat we selectief gaan lezen en wat is er dan fijner dan een beknopte, toegankelijke tekst die je visueel gemakkelijk en snel kunt doorgronden. Dat scheelt tijd. Het vraagt van de aanbieder van digitale informatie aandacht voor de visuele vorm waarin een tekst wordt gepresenteerd.

Of ben je een avonturier?
Naast tijdgebrek is ook een andere ontwikkeling gaande bij het aanbieden van informatie: storytelling is hot.  Als aanbieder van producten of diensten word je aangespoord om je (bedrijfs)informatie vooral te verpakken als een avontuur met een persoonlijk tintje.
Zo neem je je klanten mee op reis en laat je hen ontdekken waar jij goed in bent en waarvoor ze jou beslist moeten hebben. Jouw persoonlijke verhaal blijft beter hangen dan een afstandelijk verkoopverhaal, waarin de superlatieven vooral naklinken als holle frasen.

Wil je jouw lezer verleiden?
Twee ontwikkelingen dus om rekening mee te houden als aanbieder van producten of diensten via digitale kanalen als website, sociale media en e-mail. Het dwingt je om goed na te denken over een aantrekkelijke verpakking voor jouw boodschap. Aantrekkelijk betekent in dit geval je boodschap op een korte en bondige manier, in een prettig leesbare tekst, liefst met een persoonlijk tintje verpakken. En je lezer bovendien helpen om jouw tekst snel te doorgronden, met korte alinea’s en pakkende koppen. Het oog wil ook wat en is in dit geval doorslaggevend.

Scanbare tekst
Bij de keuze tussen wel of niet lezen, geeft een visueel aantrekkelijke tekst, met goede en soms prikkelende koppen, bliksemsnel de doorslag om verder te lezen. Het is dus noodzaak om informatie, waarvan je vindt dat anderen die beslist moeten lezen, kort en bondig en visueel aantrekkelijk te presenteren. Dat betekent niet dat je een tekst volstopt met afbeeldingen. Het gaat in dit geval om de visuele vorm van de digitale tekst zelf. Zoek naar een opbouw die jouw boodschap gemakkelijk scanbaar maakt. Zorg dat jouw lezer in één oogopslag ziet waar je tekst over gaat en binnen een split second beslist om verder te lezen. Dan heb je hem/haar op de juiste manier verleid. Dat is verleiden met teksten.

5 tips voor pakkende teksten

 1. Verzamel 5 koppen uit alle informatie die je op een dag voorbij ziet komen, die jou hebben verleid tot verder lezen. Waardoor werd je getriggerd?
  Gebruik dat inzicht voor je eigen tekstkoppen.
 2. Moeite met kort en bondig formuleren van een tekst?
  Vertel een vriend(in) in maximaal twee zinnen wat de belangrijkste boodschap is die je wil overbrengen met je tekst? Als je dat kunt, heb je de essentie van je boodschap te pakken. Hier gaat het om, de rest is franje.
 3. Vertel jouw ‘story’. Waarom is jouw verhaal het vertellen waard?
  Stop iets persoonlijks in jouw boodschap. Dat onthouden mensen.
  Vind je het moeilijk om iets te bedenken? Vraag dan familie wat ze bijzonder vinden aan jouw manier van werken. Daar zit vast iets bruikbaars bij en ondertussen krijg je ook nog lekker complimenten (hoop je).
 4. Kruip in de huid van je lezer en bekijk jouw tekst eens goed met die pet op.
  Is je tekst begrijpelijk en logisch qua opbouw? Leest het lekker?
  Je kunt natuurlijk ook zorgen voor een tegenlezer die jouw tekst kritisch bekijkt (iemand die eerlijk is en jou niet alleen maar een plezier wil doen en waarvan jij commentaar kunt velen). Als je al een tijd bezig bent met een tekst kun je wat blind worden voor fouten en zwakke formuleringen.
 5. Lees je tekst eens hardop voor. Je merkt meteen waar de tekst hapert of te lang is. Dat is een plek waarop je lezers kunnen afhaken. ‘Kill your darlings’ en vervang dat stuk tekst door een zin die beter loopt en prettiger leest.

Auteur: Marion Keizer – tekstschrijver, tekstredacteur en schrijftrainer